Fargeskolen

Det kan være mye å sette seg inn i og vanskelig å forstå innen lakk og maling.
Vi har derfor laget en forklaring av en del av begrepene og hvordan de ulike komponentene fungerer.

Farge er tilgjengelig både i flytende og i pulverform. Fargefilmens oppgave er å være beskyttende eller dekorativ på overflatene som behandles.

Lakk-/ malingskomponenter

Lakk og maling består av ulike komponenter som blandet sammen utgjør lakken/ malingen.
Disse komponentene er: Bindemidler, pigmenter, løsningsmidler og tilsetningsstoffer.

Bindemidler

Bindemiddelet bestemmer de viktigste egenskapene til filmen. I de fleste tilfeller er bindemiddelet komplekst sammensatt og utviklet spesielt for å tåle de belastninger som materialet blir utsatt for. Siden det er mange forskjellige miljøer og krav vil det alltid være et stort antall ulike typer bindemidler.

Pigmenter

Pigmentene gir malingen farge, men påvirker også dekkevnen, glans og fargefilmens lysbestandighet. Korrosjonshindrende pigmenter tilsettes malingen for å ha korrosjonshindrende egenskaper. Innenfor gruppen pigmenter er det også en del fyllstoff som har som oppgave å gi fargen spesifikke egenskaper som reologi med mer.

Løsemidler

Løsemidler forekommer som tradisjonelle hydrokarboner til dels i form av vann. Løsemidler brukes til å kunne applisere fargen på best mulig måte, deretter fordamper de fra malingsfilmen. Når du bruker vannspebar maling, har noen typer løsemidler også en film-dannende funksjon. I pulvermaling finnes ingen løsemidler i det hele tatt, malingen påføres med en metode der partiklene gis en elektrisk ladning som tiltrekker dem til godset.

Herding/ tørking

Herdeprosessen kan deles inn i to hovedgrupper: fysikaliskt tørking og kjemisk herding.

A) Fysikaliskt tørkende malinger danner en fast malingsfilm gjennom at løsemidlene fordamper. Malingsfilmen er i disse tilfellene, vanligvis, følsomme for løsemidler som kan løses på samme løsemiddel igjen. Eksempel på disse fargene er: bitumen, noe vinyl og akryl maling. Et bruksområde er neglelakk. En spesiell kategori maling er vannspebare emulsjoner som i forbindelse med fordamping av vann får en sammensmeltning av emulsjonspartikler. Denne fargefilmen kan ikke løses opp med vann.

B) Kjemisk herdende maling kan deles inn i to grupper: oxidativt tørking og kjemisk herding.

Oxidativt tørkende maling herder gjennom at løsemidler fordamper. Etterpå vil det bli reaksjoner mellom bindemiddel og luftens syre. Bindemiddel tar opp syren fra luften og bygger en kjemisk forbindelse som ikke er reløselig med løsemiddelet. Innenfor denne gruppen finner vi olje og alkyd maling.

Kjemisk-herdende malinger inneholder minst to ulike komponenter som reagerer sammen. Denne reaksjonen kan skje via katalysator eller varme der komponentene er i samme emballasje. Eksempler på slike fargetyper; pulvermaling, syreherdende og ovnsherdende maling. Dersom reaksjonen finner sted ved romtemperatur er det nødvendig å holde komponentene separat før maling, da reaksjonen starter umiddelbart ved sammenblanding av komponentene. Eksempler er epoksy, polyuretan og akrylatfarger. Merk at reaksjonen starter før løsemidlet er fordampet.

 

For å oppnå et godt malings resultat, er det viktig å spesifisere hvilke krav man stiller, til den ferdige malingsfilmen og påføringsmetode. Kontakt Sandtec AS for å sikre dette.  

Din nettleser er utdatert!

For å kunne bruke alle funksjoner på nettsiden må du oppdatere nettleseren. Oppdater min nettleser nå

×